Festes

Altea és caracteritza per les seues festes, que se celebren al llarg de l’any, sent l’estiu l’epoca més festiva del poble. A continuació fem una ulladeta rapida a les nostres festes:

  • CRIST DE LA SALUT D’ALTEA LA VELLA: (últim cap de setmana de Gener)

És la primera festa de l’any. Altea la Vella honora al Santíssim Crist de la Salut amb diversos actes entre els quals podem destacar la processó. Esta desfilada religiosa es fa pels estrets carrers d’Altea la Vella, a la vora dels ametlers en flor que envolten el tram urbà i que omplin de sentits nous i primaverals esta festa tradicional. Un altre acte destacat és també el concert de bandes que s’organitza en el centre cultural de la localitat. A més a més, hi ha actes religiosos, esportius, concerts i menjars populars.

  • MIG ANY DE MOROS I CRISTIANS:  (Febrer)

El dia del patró del poble s’aprofita amb una jornada festera en què els moros i cristians de la localitat recorden que falta mig any per a les seues festes.

  • SETMANA SANTA

Actes religiosos i la tradició local d’anar a berenar la mona omplin carrers i espais naturals. A més a més, hi ha la Mostra d’Artesania a la plaça de l’Església Parroquial.

  • LA TRINITAT: (1º cap de setmana de juny)

Una festa de barri oberta a tot el món. Esta és una de les qualitats d’esta festa que es fa en la part baixa del nucli antic d’Altea. La torre de Bellaguarda fa de nexe d’unió i servix d’excusa a la festa de la Santíssima Trinitat: és al seu costat on els festers es concentren i oferixen a tots els assistents jocs, actuacions infantils, elaboració de paelles i molta cordialitat.

  • SANT ANTONI: (2º cap de setmana de juny)

És la festa dels joves de Cap Blanc, perquè ells l’organitzen en honor a Sant Antoni. La joventut marca el ritme d’una celebració amb un Festival de Rock que s’ha convertit en emblema i cita indispensable per a molts seguidors que arriben de la província per a escoltar la millor música.

  • SANT JOAN: (3º cap de setmana de juny)

La cremà i l’arbret són els protagonistes d’esta festa, on els joves, acompanyats dels festers amb experiència, porten un xop acabat de tallar i el traslladen a coll per diferents carrers, reclamant durant tot el recorregut “aigua i vi”, petició que els és concedida per tots els veïns per on passen, fins que el planten a la Plaça de l’Església. Este serà un dels actes fonamentals que, juntament amb la cremà de la foguera, són els més característics de la festa, sempre acompanyada de la seua paella gegant i la coca a la llumà.

  • SANT PERE: (últim cap de setmana de juny)
  • SANT JAUME: (últim cap de setmana de juliol)

En la Partida de Cap Blanc la festa té continuïtat. L’ermita de Sant Antoni acull també la festa de San Jaume. Els solters, que altres anys havien organitzat la festa de Sant Antoni, són ara, amb les seues respectives parelles, els responsables de seguir la tradició.

  • SANTA ANNA (Altea la Vella): (úlitm cap de setmana de juliol)

La Font del Garroferet d’Altea la Vella és un dels llocs de trobada per a esta popular festivitat, on els assistents tenen en l’elaboració de paelles un dels moments principals d’encontre i alegria. En acabant de menjar, la comissió de festes i els visitants s’involucren en una guerra de poals d’aigua. També hi ha altres actes: la festa de Santa Anna inclou també processons, jocs infantils i música pels carrers.

  • SANT ROC: (1º cap de setmana d’agost)

Les partides de les Quintanes i l’Horta s’involucren en el mes d’agost en una festa on un arbret torna a ser protagonista. Este element de la naturalesa es planta a l’era de l’ermita Sant Roc, però abans els joves hauran recorregut esta típica zona de cultius. Durant el recorregut, els veïns tiren aigua als portadors de l’arbre per a fer menys dur un transport al qual s’afigen els rigors de l’estiu. Jocs infantils, mascletaes i concurs de paelles, juntament amb la part religiosa són l’homenatge que esta partida fa a sant Roc.

  • SANT LLORENÇ: (2º cap de setmana d’agost)

L’Olla d’Altea és la partida que acull aquesta singular festa on el marc indispensable és la badia. La processó camina al costat de la mar i la imatge que transmet és bella i fotogènica. Les festes coincidixen amb el Castell de l’Olla, espectacle piromusical aquaticoterrestre que ha trobat ressonància en tota la província i que atrau tots els anys  milers de persones que contemplen els focs eixits del mar acompanyats per la millor música d’orquestra i les veus més captivadores. Paelles i coca a la llumà també estaran presents en esta festa.

  • SANT ISIDRE: (3º cap de setmana d’agost)

També els llauradors volen honorar el seu patró i ho fan al voltant de l’ermita de Sant Isidre, en la Partida dels Arcs. Un sopar de germanor, que reuneix tots els veïns, la romeria que trasllada el Sant des del Palau Altea, en les Rotes, fins a l’ermita i la música de la xirimita i el tabalet són els símbols de la festa.

  • SANT LLUÍS: (últim cap de setmana d’agost)

També en esta ocasió un arbret està present en la Partida del Barranquet, baix de l’ermita de Sant Lluís. El seu trasllat fins a l’era, la paella gegant, la música, els jocs i l’aigua amenitzen la festa durant tres dies en les quals tant veïns com visitants participen activament.

  • SANT TOMÀS: (1º cap de setmana de setembre)

El calendari de festes estivals acaba amb la de Sant Tomàs, en la Partida de Cap Negret. Els jocs infantils, concurs de disfresses, coets, berenar, música, paella gegant i les coques, a més d’altres sorpreses demostren que les ganes de festa persistixen.

MOROS I CRISTIANS D’ALTEA – SANTÍSSIM CRIST DEL SAGRARI: (últim cap de setmana de setembre)

En l’última setmana de setembre, Altea es concentra per a mostrar tot el seu caràcter fester en les festes patronals, les més participatives ja que que són les principals. Acudixen persones de tots els llocs que assistixen sorpresos a les espectaculars entrades mora i cristiana, les ambaixades, la presentació dels vestits i la coronació de les reines, l’ofrena de flors en honor a la Verge del Consol, l’escenificació de l’arribada del Crist al nostre poble, la entrà de la murta i com no, la nostra emotiva processó pels carrers d’Altea, portant els sants patrons del poble: sant Blai i el Crist del Sagrari.

  • SANTA BÀRBARA: (últim cap de setmana de novembre)

Pinars verds, acull la festa de la Partida de Sogai. El lloc és perfecte i convida a participar en els senzills actes que allí s’organitzen durant la primera setmana de desembre.

LA PURÍSSIMA: Del 5 al 7 de desembre

El tancament de l’any festiu el posa la Festa de la Puríssima a Altea la Vella. La joventut de les organitzadores contagia l’alegria que es respira als carrers en cadascun dels actes.

CAP D’ANY: 31 de desembre

A les places de l’església de dalt d’Altea i a la de Santa Anna, a Altea la Vella, els veïns es reunixen per celebrar l’entrada de l’any, amb revetles, raïm i molta festa.

[Informació extreta de la pàgina web de l’ajuntament d’Altea]

5 thoughts on “Festes

  1. m´encanten les festes
    soc el que mes viu de totes les festes de altea i altea la vella

  2. soc el fester de altea tinc un museu fester al carrer vents vius 5 4 esc 1C en la porta amb línies horitzontals i verticals negres lema:Estem sempre de festa!

Deixa un comentari