Altea (història)

Les primeres notícies de poblament les donen els jaciments d’ibers i romans que s’han trobat al terme, com ara les deixalles d’un aqüeducte romà anomenat com “Els Arcs”.

Durant l’època musulmana la població creixia al voltant del riu de l’Algar (o de la Salut) on es formaren les alqueries d’Albalat, Beniasquer -grafiat Beniascher en l’edat mitjana- i Benimussa, citades en el Llibre del Repartiment; políticament pertanyia a l’Emirat de Dàniyya, conquistada per Jaume I en 1244.

Repoblada amb cristians catalans, obtingué carta pobla en 1279 a fur de València. La torre de Bellaguarda no lluny del riu, protegia en el segle XV un poblat, actualment Altea la Vella, assegut al peu de la serra de Bèrnia. Cap a la meitat del segle romanen el “locum et castrum” d’Altea sota el poder jurisdiccional de la baronia de Calp, Teulada i Benissa, quan el titular, en Francesc de Palafox, desitjà reedificar-la i enfortir-la. Així en les Corts Valencianes del 1604 es diu que el senyor de la baronia “ha fet una vila nomenada Altea, cercant-la……en la qual està comprès lo castell nomenat de Altea, olim de Bellaguarda”. El 1617 en Jaume de Palafox atorga escriptura de nova població, per la qual cedeix els drets de la propietat útil en enfiteusi a 48 famílies. És la nova i actual vila d’Altea, amb “asiento en la pendiente de un montecillo, a modo de una piña”.

El 1705 la badia d’Altea acull l’estol aliat comandat per Lord Peterborough, i el rector Martí Morales i el vicari Jaume Ripoll, amb el veïnat, donen suport al desembarcament de Basset i els maulets, seguidors de l’arxiduc Carles. Altea va afavorir així la presa de Dénia i de València.

El segle XVIII marca un auge agrícola, pesquer, comercial i demogràfic, acabant la centúria amb 5.000 habitants. En dit segle al menys tres-cents alteans servien en la marina reial. Durant el XIX la vida oficial i comercial es traslladà vers el nucli urbà pròxim a la mar, i el seient definitiu actual es consolida en el s. XX.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s