La participació, la transparència i l’estabilitat, eixos de l’equip de govern durant els primers cent dies al capdavant de l’Ajuntament

L’actual equip de govern va fer un repàs al que han sigut els 100 primers dies de govern a l’Ajuntament

3221_lL’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, ha comparegut hui en roda de premsa per fer un balanç de la gestió dels primers 100 dies de l’equip de govern al capdavant de l’Ajuntament. Per a això, Llinares ha estat acompanyat pel regidor d’Hisenda, Pere Lloret, i per les portaveus dels tres grups municipals: Imma Orozco, de Compromís; Verónica López, del PSPV-PSOE; i Bea Nomdedeu, d’Altea amb Trellat. Mentre que la resta de regidors de l’equip de govern ha donat suport amb la seua presència als seus companys en aquesta roda de premsa

Llinares ha volgut cedir el pes de la compareixença d’una banda, a l’edil d’Hisenda, donada la repercussió que té aquesta àrea en la resta de regidories, així com a les tres portaveus. Aquest últim gest, motivat “com a mostra de la bona sintonia i confiança que existeix en la composició d’aquest equip de govern”, tal com ha remarcat el primer edil, qui ha destacat que, en el dia a dia de la gestió del consistori , “la principal protagonista és la participació i estabilitat amb la qual treballem els tres grups polítics, i que intentem traslladar al poble d’Altea en cadascuna de les nostres decisions”.

A continuació, Llinares ha donat la paraula al regidor d’Hisenda, qui ha exposat la situació econòmica de l’Ajuntament d’Altea que, en paraules del mateix regidor, ”ve marcada pel deute del consistori”. Pere Lloret ha explicat que aquest endeutament ”està limitant les nostres possibilitats de fer inversions i això repercuteix en la qualitat de vida dels ciutadans”. ”Aquest endeutament té una història, una gestió, i tota gestió té uns responsables”, ha destacat.

Lloret ha fet balanç de la situació econòmica actual, ”que és el que importa als ciutadans i, sobretot, i més important, quina serà aquesta situació a partir de l’any vinent”. L’últim exercici, el de l’any 2014, es va tancar amb un deute de 22,5 milions de deute, per uns ingressos de 24,9 milions d’euros. L’edil ha insistit que amb aquest nivell de endeutament ‘’estem tutelats”, referint-se a la impossibilitat de l’equip de govern de poder accedir a finançament per dur endavant els projectes. Respecte a l’any 2015, Lloret ha informat que no s’ha hagut de fer front al pagament dels préstecs, per estar en període de carència i haver fixat el Ministeri d’Hisenda un tipus d’interès zero fins a la fi de la carència. Lloret suggeria que aquest respir podria estar relacionat amb el fet de ser el 2015 any electoral. Així mateix, ha explicat que a partir de 2016, any en què s’acaba la mencionada carència, s’hauran de tornar a pagar els rebuts dels préstecs, i respecte a 2015 suposa una diferència de 1.030.000 euros, xifra que se seguirà incrementant al 2017 .

Lloret ha destacat que el pagament de l’execució provisional de la sentència del projecte ”Els Ponts de l’Algar” a l’empresa Altea Futura, és un dels problemes més destacats, a nivell financer, als quals s’enfronta l’Ajuntament d’Altea. L’execució d’aquesta sentència suposaria el pagament dels 7,7 milions d’euros que l’empresa demandant va dipositar com a cànon i que dispararà de nou l’endeutament de l’Ajuntament. El regidor ha explicat que l’Ajuntament d’Altea ja ha presentat un pla de pagament que ajornaria el pagament del deute, i per al qual ja hi ha reservats uns primers 600.000 euros.

Segons ha explicat, ”espere que quan acabe la legislatura d’aquest equip de govern, i respecte a l’increment de l’endeutament, tota la ciutadania tinga en compte on s’ha originat aquest problema, que són les conseqüències judicials d’una gestió molt concreta”. Finalment, el regidor ha transmès un missatge de tranquil·litat i ha indicat que ”pel que estem constatant, l’Ajuntament d’Altea té i pot generar els recursos suficients com per dur a terme les seues funcions i complir en les seves obligacions. És una qüestió de rigor, de control i de sentit comú i d’aquestes coses aquest equip de govern està servit”.

Després de Lloret, ha pres la paraula Bea Nomdedéu, que ha volgut posar de relleu la participació ciutadana, com una de les principals eines de la gestió de l’equip de govern. De fet, ha incidit que “és possible donar-li veu a tota la gent, amb un cost zero, convocant reunions i obrint les portes de l’Ajuntament per a ser capaços de relacionar-nos i poder rebre les propostes que ens planta la ciutadania”. I com a mostra d’aquesta manera de treballar, ha recordat les reunions que ja s’han dut a terme amb els responsables dels comerços d’Altea per modificar l’Ordenança d’Ús de l’Espai Públic, i les que es van a celebrar amb els veïns i veïnes sobre aquest mateix aspecte; o el canvi d’ubicació del mercadet, per les obres de Ferrocarrils de la Generalitat. Sobre aquest aspecte, Nomdedéu ha remarcat que “s’ha informat als residents, fent també una tasca pedagògica, per explicar-los les dificultats de canviar la seva ubicació”.

Així mateix, la portaveu d’Altea amb Trellat ha assenyalat que la decisió de celebrar per la vesprada l’últim Ple de cada trimestre, “ve a reforçar el nostre objectiu que puguen assistir més persones, com ja va passar durant l’última sessió plenària”. Una mesura que, com ha recordat l’edil, “va encaminada a la reforma del ROM per facilitar la participació real i efectiva dels alteans i les alteanes”.

El balanç d’aquestos 100 dies de govern per Verónica López, portaveu del PSPV-PSOE, és positiu. Verónica López ha assenyalat que a l’inici del seu govern ”l’accessibilitat del ciutadà a l’Ajuntament era molt difícil”, la regidora ha destacat el canvi que s’ha produït al respecte, sense cost per a l’ajuntament. ”Hi ha una bona conjunció i objectius comuns que garanteixen l’equip del govern i el projecte, perquè el que ens uneix és Altea i és el que el poble es mereix ”.

Verónica López enumerava els diversos projectes dels quals es van fer càrrec durant la seva primera setmana de mandat, i que indicava la regidora ”que l’anterior equip de govern havia deixat a mitges i que eren d’extrema urgència per als primers dies de l’estiu com la gestió de les platges, les hamaques i el socorrisme ”.

La portaveu del PSPV-PSOE ha destacat l’estabilitat i solidesa de l’equip de govern, ”i la nostra responsabilitat cap a la ciutadania d’Altea”. Així mateix ha subratllat la bona sintonia, la col·laboració i la cooperació que existeix amb la resta d’administracions, com les autonòmiques, i ha informat de les reunions de treball que s’han mantingut amb la consellera d’Urbanisme, el conseller d’Educació, i altres secretaries autonòmiques i direccions generals, ”amb els quals hem tractat temes de vital importància per a la ciutadania d’Altea i que han pogut veure la llum, com la modificació del projecte de la Cala del Soio, que ha permès anul·lar el canvi de bocana”.

López ha enumerat les diverses reunions que ha mantingut l’Ajuntament d’Altea amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, organismes supramunicipals amb repercussió en la vida directa dels ciutadans, amb el director general d’Aigua i el treball en matèria d’eficiència energètica, ajudes en matèria educativa per afavorir la jornada contínua, la dotació d’aparcament a l’Olla, les millores d’accés per als veïns del Casc Antic, el treball per la igualtat per combatre la violència masclista, l’escola d’acollida i el treball amb la Plataforma d’Afectats contra la Hipoteca, així com la municipalització del TAPIS, ”tot això amb la finalitat d’arribar a més gent amb els mateixos o menys recursos”.

Finalment, ha tancat el torn d’intervencions Imma Orozco, qui ha ressaltat que “si teníem un objectiu clar quan aquest equip de govern va accedir a l’Ajuntament, aquest era, sense cap dubte, que els alteans i alteanes notaren el canvi”. Segons Orozco, “crec que ho estem aconseguint, treballant amb transparència i humilitat; sense por a parlar i sense por a escoltar; mirant a la gent als ulls”. “Perquè en aquest Ajuntament s’ha treballat durant molts anys d’esquena a la ciutadania”, ha asseverat.

En aquest sentit, la portaveu de Compromís ha insistit que “és essencial per al futur d’Altea que siguem capaços de mantenir la sintonia que està caracteritzant la gestió dels tres grups de govern” i ha reiterat que “des de les tres formacions vam discutir totes aquelles qüestions que considerem necessàries, però partim de la confiança i de la transversalitat, per saber què és el que estan fent els nostres companys. I la gent ja està percebent els resultats d’aquest treball conjunt, amb el qual els tres partits, a més, estem respectant els nostres respectius programes electorals“.

Orozco ha mostrat la seua satisfacció pel fet d’estar desbloquejant projectes fonamentals per a Altea, com el Pla General, el Front Litoral, o les obres de Ferrocarrils de la Generalitat. Pel que fa al Pla General, ha assegurat que “es tracta del document més important que passa per mans d’un polític en l’Administració Local, perquè defineix el model del poble que volem, i la nostra crítica sempre ha estat que l’anterior equip de govern, PP i CIPAL, es van tancar al despatx, sense atendre els anhels de la ciutadania”.

“No obstant això, des d’aquest equip de govern, en els mesos que portem a l’Ajuntament, hem posat en marxa un Pla de Participació efectiva i real del Pla General i la resposta que els veïns estan donant en aquestes reunions està superant, fins i tot les nostres pròpies expectatives”, ha declarat Orozco. Finalment, l’edil ha conclòs afirmant que, “sense cap dubte, en aquest desbloqueig de projectes, també està jugant un paper determinant la bona sintonia que està demostrant l’actual Consell de la Generalitat, cosa que no passava fins ara, i això que les dues institucions (Ajuntament i Generalitat) eren del mateix color polític”.

Anuncis