La Generalitat destina 13,4 milions d’euros per a millorar la Línia 9 de Ferrocarrils de la Generalitat, al seu pas per Altea

Les obres començaran el pròxim 13 d’octubre i consistiran a cobrir el tram de la C/Filharmònica, restaurar el viaducte sobre el riu Algar i millores en la seguretat

20150731_131455El pròxim 13 d’octubre començaran les obres de renovació i millora de la Línia 9 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, al seu pas pel terme municipal d’Altea. Així ho va anunciar en roda de premsa, l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, que va compareixer al costat de l’edil d’Urbanisme, Imma Orozco, i el regidor d’Infraestructures, Roque Ferrer. L’import de les obres ascendeix a 13,4 milions d’euros, que seran pagats per la Generalitat Valenciana i tenen un termini d’execució de 9 mesos, encara que l’estimació de la Generalitat és poder finalitzar-les en tan sol 5 o 6 mesos.

Concretament, les principals actuacions de les obres consistiran a cobrir tot el tram descobert del traçat que existeix actualment en la C/Filharmònica; la reparació del pont de ferro sobre el riu Algar; i la creació de dos falsos túnels en el traçat que passa per la urbanització La Galera i per la part alta de Marimontaña.

Tal com ha assenyalat Jaume Llinares, “es van a substituir les antigues travesses, de manera que serà una via contínua, amb la reducció d’impacte sonor que açò va a suposar i l’augment de seguretat, tant per a viatgers com para veïns”. Quant al pont de ferro sobre el riu, en tractar-se d’un Bé de Rellevància Local BRL), “s’han detectat problemes en proves de càrrega que s’han realitzat i per açò *FGV va a desmuntar-ho per complet, ho repararan i el tornaran a instal·lar”, ha destacat l’Alcalde.

Així mateix, Llinares ha assegurat que “actualment estem negociant amb FGV per a reduir al màxim la zona d’afecció de les obres, tant pel que fa als carrers, com a la zona del mercat ambulant de les fruites i verdures” i ha mostrat la seua satisfacció “ja que es tracta d’una reivindicació històrica dels alteans i alteanes”. 

L’Alcalde ha assenyalat a més que, quan es cobrisca el traçat de la C/Filharmònica, es crearà una terrassa en la part superior i s’ampliarà el C/ La Sèquia, “i el nostre objectiu és crear en un futur un entorn estèticament coherent i que uneixca la part de baix d’Altea amb el Casc Antic”. En aquest sentit, la regidora d’Urbanisme ha anunciat que “estem en converses amb la Facultat d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant per a dur a terme un concurs d’idees entre els alumnes de l’assignatura ‘Projecte Urbà’, amb l’objectiu de regenerar tot aquest espai urbà”.

Segons ha explicat Orozco, l’afecció de les obres no afectarà al mercat ambulant de la roba ja que s’ha aconseguit negociar una reducció de la zona d’apilament. Quant al de la fruita i la verdura, les obres afectaran al solar adquirit per l’Ajuntament durant la passada legislatura i a part del pàrquing. S’estudiarà, amb el consens dels comerços, una nova ubicació temporal per a aquest mercat ambulant. Quant als talls dels carrers, tal com ha remarcat l’edil, “es duran a terme de manera escalonada i per fases per a intentar minimitzar les molèsties als veïns i a la circulació”.

Per la seua banda, el regidor d’Infraestructures, Roque Ferrer, ha manifestat que mentre duren les obres, el servei de transport per tren des d’Altea a Calp serà substituït per un servei d’autobusos, que tindrà la mateixa freqüència que el tren i parades en l’Estació de Tren i en la Plaça d’Europa. A més, ha explicat que des de l’Ajuntament s’ha exigit a FGV una millora en la vorera que uneix l’estació del tren amb la parada d’autobús i els accessos a l’estació. Ferrer ha insistit que les obres impliquen una millora de seguretat per als usuaris del tren i una reducció de l’impacte acústic en el tram urbà.

Finalment, l’Alcalde ha posat l’accent que s’estan duent a terme proves en els habitatges adjacents a tot el traçat que es va a cobrir (un total de 100 cases) per a tenir una valoració del seu estat actual i poder pagar els costos de reparacions, en cas que patisquen algun tipus de danys per les obres.

Anuncis