Entrevista a Paca Sevila

Paca Sevila, quarta candidata en la llista de CIPAL

Segons enquestes de diferent signe, Paca Sevila és la política millor valorada pel poble d’Altea. Inclús els seus detractors més maliciosos li reconeixen que és una seriosa i documentada antagonista. Paca Sevila porta Altea al cap i al cor. Regidora des dels 28 anys, ara, en els pletòrics 52 que exhibeix, ha decidit seguir defensant el seu model de poble des de CIPAL. Serà la quarta candidata de la seua llista municipal. De tot això, i del mapa polític alteà, ens parla, ponderada i lúcida, Paca Sevila.

Per què te’n vas anar, del Bloc d’Altea?

No me’n vaig anar. M’expulsaren.

Per què?

En el seu temps i lloc –diversos plenaris de l’Ajuntament d’Altea- ja vaig dir tot el que havia de dir sobre tan sòrdid assumpte.

No em negaràs, no obstant, que no t’ha sorprés el canvi de cartell electoral del Bloc per al 22 de maig.

La gent que m’hi va expulsar, ara ha liquidat políticament a Pepa Narbó i Baltasar Ripoll amb els mateixos arguments que jo vaig esgrimir el seu dia. Sorpresa? Afalagada i satisfeta, diria jo. Traure de l’Ajuntament a esta tèrbola parella era un deute dolorós que tenia amb el poble d’Altea. Jo els hi vaig ficar, jo els he tret. Confie que Altea sàpiga perdonar-me aquell primer pecat d’ingenuïtat política.

Què opines del nou líder del Bloc d’Altea, Antonio Ripoll?

Com a persona, bona. Com a ciutadà, actiu. Com a polític? Em fa la impressió que la seua entrada en la política municipal està massa condicionada pel seu recent passat de militant amb carnet del PP. No es va sentir suficientment valorat, o es va sentir enganyat per Miguel Ortiz. Ara busca el seu lloc al sol amb el Bloc. No li resultarà una empresa fàcil.

Et preocupa que Miguel Ortiz torne a ser el candidat a l’alcaldia pel PP?

Oh, no! Sóc una demòcrata: cada partit tria el candidat que creu convenient. Em preocuparia, i molt, si el PP traguera majoria absoluta. No va ser una experiència especialment agradable, sobretot en l’última legislatura. El mateix Miguel Ortiz ho ha reconegut no fa massa en públic. Confie en el bon sentit del poble d’Altea per a no repetir experiències traumàtiques, i les enquestes així semblen confirmar-ho: el PP seguirà sent el partit més votat a Altea però lluny de la majoria absoluta. Així siga.

Quina és la teua valoració dels quatre anys de govern socialista?

En detall, em remet a les meues intervencions gens complaents en els plenaris de l’Ajuntament. En general, em sembla un govern que ha generat més problemes que solucions als ciutadans d’Altea. I governar en minoria absoluta -8 de 21 regidors- i fer-ho com si es tinguera una ampla majoria absoluta no és una bona política per a fer amics ni per a tirar endavant un poble colpejat per la crisi i per la falta de projectes en marxa. No són les millors credencials per a afrontar unes noves eleccions amb el mateix equip, si no pitjor.

Carolina i tu vàreu començar la legislatura tirant-vos els plats pel cap.

No tant, dona, no tant. És cert que Carolina i jo vam tindre al principi algunes ardoroses picabaralles –més ideològiques que polítiques-, però vam saber apagar qualsevol caliu de ressentiment. Prompte, però, vam començar a mirar-nos amb curiositat, més tard amb respecte i des de la meua expulsió del Bloc i l’abandonament per Carolina del govern d’Andrés Ripoll, ja hem actuat com a grup municipal de fet. Breu: Carolina i jo ens hem anat coneixent i contrastant en la pràctica que la nostra concepció del present i del futur del nostre poble era, amb matisos, molt semblant.

I això t’ha portat a la candidatura de CIPAL…

Carolina em va convidar a incorporar-me a la plataforma ciutadana que ella lidera. Hi vaig dubtar. Encara que la porte en la massa de la sang, la política, presa seriosament, erosiona, pot arribar a ser extenuant. Jo, a més, treballe, duc un negoci. L’amable i persistent pressió d’un ample cercle d’amigues i amics perquè em presentara, no obstant, em va tornar a carregar de responsabilitat i energia. I açò em porta a col·laborar perquè Carolina Punset, una altra senyora que també porta el verí de la política en les venes, siga la peça clau en qualsevol combinació per a formar govern després del 22-M. La pròxima legislatura serà decisiva per al futur d’Altea i la superació de la crisi. I ens calen polítics amb caràcter, dialogants, amb idees i imaginació, a cavall entre el despatx i el carrer, honestos, treballadors, plurilingües. Diguem-ne que parle de Carolina Punset.

Per què hi vas de quarta candidata?

Carolina i CIPAL van ser molt generosos en la seua oferta, però no em va semblar ètic desplaçar del segon o tercer lloc a persones tan capacitades, o més, que jo; persones que, a més, han col·laborat eficaçment amb Carolina al llarg de tota la legislatura. Anar de quarta té un plus afegit per a mi. Tinc la impressió que eixiré elegida regidora, i amplament. Però és obvi que també puc no eixir. Si és així, em retiraré, serena i agraïda, després de 24 anys tractant de ser útil als ciutadans d’Altea. Si algú m’ha de jubilar de la política que siguen les dos mil persones que dipositaren la seua confiança en mi l’última vegada que vaig ser candidata a l’alcaldia d’Altea.

Sembla que no emprens sola la navegació amb CIPAL.

És cert. Alguns dels meus millors amics i amigues formaran part de la candidatura. I un cercle amistós que es va dilatant per moments també ha decidit implicar-se en la campanya electoral a favor d’una Altea integrada, respectuosa amb les diferències, singular en la seua personalitat, disposada a eixir de la crisi amb un creixement sostenible, una ciutat turística d’alta qualitat. Conforta sentir-se tan ben acompanyada.

Per acabar, quina ha sigut la teua major satisfacció en estos 24 anys de servici públic?

Ser la cara i la veu política del moviment civíco-ecològic que va salvar el riu Algar d’una urbanització salvatge, suïcida. I la simpatia còmplice que sent a diari de la bona gent d’Altea.

Un plaer conversar amb tu, Paca. I benvinguts, tu i els teus amics.

Isabel Planelles

Anuncis